Καλησπέρες!
Βλέπω ότι οι φίλες που θέλουν να μάθουν πράγματα γύρω από το scrapbooking πολλαπλασιάζονται και πολύ χαίρομαι!
Έτσι λοιπόν αποφάσισα να μοιραστώ μαζί τους, αλλά και μαζί σας κάποια πράγματα που κι εγώ τα έμαθα από άλλες καταπληκτικές κοπέλες, από ατέλειωτες ώρες αναζήτησης και διαβάσματος στο διαδίκτυο και από λάθη, πού όπως και να το κάνουμε μας βοηθούν να γινόμαστε καλύτεροι!
Λοιπόν, ας ξεκινήσουμε με τα βασικά:
Τι είναι το scrapbooking; Για μένα είναι η ιστορία πίσω από τη φωτογραφία διακοσμημένη με όμορφα πραγματάκια. Είναι ο τρόπος να φυλάξεις μια ανάμνηση με έναν πιο καλλιτεχνικό τρόπο, είναι φωτογραφίες, αναμνήσεις, αυτοκολλητάκια, όμορφα χαρτιά και ότι άλλο βάλει ο νους σου!
Είμαι σίγουρη πως δεν υπάρχει κάποια που να μην έχει βάλει ένα αυτοκόλλητο πάνω σε ένα άλμπουμ, μια καρδούλα, μια ημερομηνία... όλες λίγο πολύ το έχετε κάνει... ε, και αυτό scrapbooking είναι. Απλά φανταστείτε τα πράγματα πιο εξελιγμένα και ότι πίσω από όλο αυτό υπάρχει μια ολόκληρη βιομηχανία με χαρτιά, διακοσμητικά, μηχανήματα και εργαλεία.
Τι υλικά χρειάζομαι για να ξεκινήσω; Αυτή είναι η ερώτηση που συχνά πυκνά λαμβάνω στα e-mails μου.
Χρειάζεστε μια σχετικά μεγάλη επιφάνεια κοπής (για να μην καταστρέψετε το τραπέζι που θα εργάζεστε) που μπορείτε να προμηθευτείτε από ένα βιβλιοπωλείο ή από το Πλαίσιο, έναν μεταλλικό χάρακα (τον δικό μου τον έχω αγοράσει από το Πλαίσιο και έχει και εκατοστά και ίντσες, το γεγονός ότι είναι μεταλλικός βοηθάει στο όταν κόβεις με το κοπίδι σου δεν έχεις φόβο να τον καταστρέψεις και να του κόψεις κάποιο κομματάκι, αν λοξοδρομήσεις), ένα κοπίδι (παλιότερα χρησιμοποιούσα αυτά του σωρού από το Praktiker και μια χαρά ήταν, τώρα πια έχω ένα της making memories), ένα εργονομικό ψαλίδι (έχω ένα που μοιάζει με τανάλια και είναι της εταιρείας fiskars και το αγαπώ, αλλά και ένα ακόμα του Tim Holtz) και κόλλα σε μορφή ρολό (όχι ρευστή, γιατί θα φουσκώσει τις φωτογραφίες σας και δεν είναι και ασφαλής, στα jumbo έχει κάποιες μπλε και κόκκινες που βολεύουν πολύ και είναι και οικονομικές).
Από εκεί και πέρα σίγουρα θα βρείτε όμορφα χαρτιά στο βιβλιοπωλείο της γειτονιάς σας ή ακόμη και σε καταστήματα με είδη hobby. Πολύ βασικό είναι τα χαρτιά αυτά να μην έχουν οξύ και λιγνίνη, γιατί με την πάροδο του χρόνου θα καταστρέψουν τις φωτογραφίες σας.
Τα χαρτιά μου εγώ τα προμηθεύομαι είτε από το εξωτερικό, είτε από εγχώρια καταστήματα όπως το Enjoy Scrapping και οι Μορφές.
Επίσης στην αγορά θα βρείτε και kits. Τι είναι αυτά; Είναι πακέτα χαρτιών συνδυασμένα μεταξύ τους, που περιέχουν αλφαβήτες, διακοσμητικά (λουλούδια, κουμπιά κλπ) και διάφορα άλλα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Το καλό με αυτά είναι ότι είναι όλα συνδυασμένα κι έτσι είναι εύκολο να φτιάξετε κάτι όμορφο χωρίς να ψάχνετε χρωματικούς συνδυασμούς γιατί τα στοιχεία ταιριάζουν μεταξύ τους, αποφεύγοντας έτσι τον κίνδυνο να φτιάξετε κάτι που δεν θα είναι ευχάριστο στα μάτια σας... ...
Τέτοια kits θα βρείτε στο εξωτερικό και μπορείτε είτε να τα προμηθεύεστε όταν το επιθυμείτε είτε να γίνετε συνδρομητές και να το λαμβάνετε κάθε μήνα. Τα τελευταία που έγω έχω αγοράσει τα προμηθεύτηκα από το Enjoy Scrapping, που η Λένα κάνει καταπληκτική δουλειά και ταιριάζει μοναδικά τα πραγματάκια που βάζει μέσα σε αυτά!!!! Είναι απλά φανταστικά!
Αφού λοιπόν έχετε φωτογραφίες, χαρτιά, κόλλα, ψαλίδι, κοπίδι και την επιφάνεια εργασίας σας ξεκινάτε δυναμικά... Ωχ και τώρα τι κάνω;
Μην ανησυχείτε αν δεν ξέρετε πως να ξεκινήσετε υπάρχουν τα sketches!
Τι είναι πάλι αυτά;; Είναι ένα σκαρίφημα, ένα σχέδιο, το sketch είναι ο μπούσουλας για το πως θα τοποθετήσετε τις φωτογραφίες και τα διακοσμητικά στη σελίδα σας. Υπάρχουν πολλά στο διαδίκτυο και μπορείτε να αντλήσετε έμπνευση.
Αυτό δεν σημαίνει ότι θα ακολουθήσετε πιστά το sketch, μπορεί να το αναποδογυρίσετε, να φέρετε το δεξιά αριστερά και να προσθέσετε ή να αφαιρέσετε κάτι, απλά σας δίνει το έναυσμα για να ξεκινήσετε.
Οι σελίδες που μπορείτε να φτιάξετε έχουν συνήθως τις ακόλουθες διαστάσεις, που είναι σε ίντσες: 12x12, (30x30 εκατοστά) 8,5x8,5 (20x20 εκατοστά) και 6x6 (15x15 εκατοστά) ή ακόμη και Α4 και καλό είναι να τις τοποθετήσετε σε πλαστικές προστατευτικές διαφάνειες (page protectors) που υπάρχουν στα αντίστοιχα μεγέθη και μετά σε κάποιο άλμπουμ.
Από εκεί και πέρα το βασικό είναι να προσέχετε τους χρωματικούς σας συνδυασμούς, το χρώμα παίζει το σπουδαιότερο ρόλο και για να αποφύγουμε κακοτοπιές που στο τέλος θα κάνουν τη σύνθεσή μας να απέχει του αισθητικού αποτελέσματος που επιθυμούμε πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Βοήθεια θα αντλήσουμε από τη φωτογραφία και τα χρώματα που αυτή περιέχει, π.χ. αν είμαστε σε ένα καταπράσινο δάσος, καλό είναι να μην χρησιμοποιήσουμε για το χαρτί του φόντου μας ας πούμε το κόκκινο... αυτό θα έβγαζε μάτι... ...αλλά να προσπαθήσουμε να συνεχίσουμε την χρωματική αρμονία και στα στοιχεία που θα αγκαλιάζουν τη φωτογραφία μας. Φυσικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και χρώματα που είναι αντίθετα στο χρωματικό κύκλο, αρκεί να μας ευχαριστούν στο μάτι (όπως λαχανί με πορτοκαλί, μωβ με κίτρινο κλπ).
Σε μια σύνθεση ή αλλιώς layout (LO) πρέπει να έχετε φωτογραφία (αν και δεν είναι απαραίτητο, μιας και μπορείτε να κάνετε scrapping περιγράφοντας ένα συναίσθημα ), τίτλο και journaling (δυο τρία λογάκια για τη φωτογραφία, που και πότε τραβήχτηκε, πως νιώθατε εκείνη τη στιγμή ή τι σκέφτεστε τώρα που την βλέπετε κλπ).
Πρέπει να σας ξεκαθαρίσω ότι πρόκειται για ένα αρκετά ακριβό hobby... και στην πορεία θα σας μιλήσω για ακόμα περισσότερα υλικά, όπως είναι οι σφραγίδες, τα μελάνια, τα μηχανήματα κοπής διαφόρων μορφών και πάει λέγοντας.
Αν το ξεκινήσετε, δεν υπάρχει γυρισμός... δεν υπάρχει γιατρειά!
Απολαύστε λοιπόν το ταξίδι στο scarpbooking… …
Συνεχίζεται... ...
Περιμένω με χαρά να δω τα σχόλια σας, τις απορίες σας, αλλά και τις παρατηρήσεις σας και να βοηθήσω όσο μπορώ!!!